Calea catre fericire

Iata câteva gânduri despre fericire, care nu o explica 100% ci doar aruncă o noua lumina asupra ei.
Fericirea înseamnă plăcere. Fericirea înseamnă liniște sufleteasca și sănătate trupeasca.
Dar, dacă analizaţi caracteristicile acestor două concepte, plăcerea depinde de timp, de obiectul său, de loc. Natura sa se schimbă. Un minunat tort de ciocolată: prima înghiţitură este delicioasă, a doua nu prea, apoi ne îngreţoşează.
Dacă ţi-e foarte frig şi te apropii de un foc, e minunat. Apoi, după câteva clipe, te îndepărtezi puţin pentru că începe sa te ardă.
Fericirea înseamnă "stare de bine". Cred că cea mai bună definiţie, conform concepţiei budiste, este că starea de bine nu e o simplă senzaţie de plăcere, ci un sentiment profund de linişte şi împlinire sufleteasca.

Fericirea în exteriorul nostru
Credem că dacă putem aduna lucruri și avere atunci credem ca toate condiţiile se întrunesc pentru a fi fericiţi. A avea totul înseamna a fi fericit? Această sintagmă dezvăluie deja blestemul ce destramă fericirea. A avea totul. Dacă ne lipseşte ceva, totul se destramă.
Iar când lucrurile nu merg cum trebuie, încercăm atât de mult să le reparăm în exterior, dar controlul nostru asupra lumii exterioare este limitat, temporar şi adesea iluzoriu.

Fericirea în interiorul nostru
Premiza găsirii fericirii în ființa noastră interioară este puternică, desigur condiţiile exterioare influențează, și e minunat să trăiești mai mult, mai sănătos, să ai acces la informații, la educație, să poți călători, să dispui de libertate - toate acestea sunt de dorit. Nu sunt însă de ajuns, ci doar un ajutor auxiliar, circumstanțial. Experienţa ce explică totul se află în interiorul minții. Așa că atunci când ne întrebăm cum să alimentăm condițiile necesare pentru fericire, pe cele interioare, care sunt cele care vor submina sau ne vor da fericirea cea mult dorita, pentru toate acestea avem nevoie de experiență.
Fericirea se obține prin intermediul celui mai complex organ al nostru mintea noastră prin meditație, compasiune, altruism, iubire necondiționată și stare de bunătate nemărginită fata de orice este viu.

Părerea mea .