AUTOSAR(1) Prezentare generală

AUTOSAR 

Automative Open Architecture System AUTOSAR este un standard de dezvoltare a software-ului cu specificații deschise pentru unitatea electronică de control ECU, și în special pentru automobile .


AUTOSAR oferă o structură stratificată de sus în jos a software-ului care conțin o serie de componente software (SWC , BSW).


Arhitectura AUTOSAR

Arhitectura în straturi a AUTOSAR poate fi împărțită în software-ul de bază (BSW), Runtime Environment (RTE) și stratul de aplicație / componentă software Application layer.

Nivelul de bază software poate fi subdivizat în continuare în stratul de abstractizare microcontroler (MCAL), stratul de abstracție ECU, stratul de servicii și stratul driverului complex de dispozitive (CDD).

MCAL

Micro-controlerul Abstraction Layer (MCAL) este cel mai de jos strat din arhitectura AUTOSAR stratificat și comunică direct cu hardware-ul. Responsabilitatea sa principală este de a face stratul de deasupra acestuia independent de hardware. Acesta găzduiește driverele de nivel scăzut ale microcontrolerului.



ECU Abstraction Layer

Suprafața de suprapunere ECU este stratul deasupra stratului MCAL din AUTOSAR care găzduiește componentele de interfață și driverele componentelor hardware în afara microcontrolerului de pe ECU. Responsabilitatea sa principală este de a face stratul de deasupra acestuia independent de hardware-ul disponibil pe ECU. Interfețele sale inferioare sunt dependente de hardware, iar interfețele superioare sunt independente de hardware.

Service layer

Stratul de servicii (Service layer) este stratul de deasupra stratului de abstractizare ECU, în mare parte independent de hardware și responsabil pentru furnizarea funcționalității BSW de bază a aplicației.


RTE Runtime Environment

Runtime Environment este stratul care separă software-ul de bază și software-ul aplicației. Arhitectura software de deasupra devine nivel de componentă decât arhitectura cu straturi din Software-ul de bază. RTE este instanțierea nivelului ECU a magistralei de funcții virtuale (VFB). RTE este specifică ECU. Componentele software de aplicație fără BSW comunică între ele prin busul de funcții virtuale (VFB).


Complex device driver - CDD

Driverul complex de dispozitive (CDD) este un strat prin care hardware-ul poate fi accesat prin RTE de către componenta software-ului de aplicație direct fără a trece prin diferitele straturi ale AUTOSAR. Acest strat este utilizat de aplicațiile care au constrângeri mari de sincronizare și de cerințele care nu sunt descrise de AUTOSAR. Acest strat este dependent de micro-controler și ECU.

Documentație

 
 


 AUTOSAR articles (for articles written in Romanian please select your language from right part of webpage)