AUTOSAR(3) - Communication Stack - ComStack

Communication Stack - ComStack

Stackul de comunicare sau ComStack în AUTOSAR este un set de module cum ar fi COM (Layer Services), PDU Router (Layer Services), Module de interfață specifice busului (Layer Abstraction ECU), de ex. CanIf, LinIf, FrIf, driver extern de com  (strat de abstractizare ECU), drivere interne com (strat MCAL). Modulele enumerate aici sunt module foarte elementare în ComStack . Există module cum ar fi modulele Bus Manager specific, manager de rețea și module de protocol de transport în stackul de comunicare, dar acestea vor fi descrise într-un set separat de articole.

TP - Protocol de transport, NM - Manager de rețea, Trcv - Transceiver, Ext. - Circuit integrat specific, extern, Asic

Înainte de a discuta despre stackul de comunicare, o să prezint câțiva dintre termenii de bază utilizați în Stack-ul de comunicare.

Ce este un PDU?


Protocol Data Unit, așa cum este ea, este o structură de date care conține o unitate de date SDU (Service Data Unit) și o informație PCI (Control Protocol Information). Un SDU reprezintă datele transmise de stratul superior pentru transmisie și extrase din PDU în timpul recepției. Un PCI conține în principiu informațiile despre sursă și destinație pentru PDU ce urmează a fi schimbate între straturi și module.



Un PDU este împachetat într-o structură (SDU + PCI) la stratul COM și este transmis la stratul inferior din ComStack. La fiecare strat în timpul transmisiei, un PDU din stratul superior acționează ca un SDU pentru stratul inferior. Un PCI este adăugat la stratul inferior la acest SDU și este transmis la stratul inferior.

La partea receptorului, PDU-ul primit este despachetat prin separarea SDU și PCI și transmiterea SDU către stratul superior care acționează ca un PDU pentru acel strat.


Semnal, Grup de semnale și Semnale


Semnalul în AUTOSAR este un mesaj. Grupul de semnale este un set de semnale care trebuie transmise în același exemplu și semnalele ambalate într-un grup de semnale sunt cunoscute ca  semnale de grup.



AUTOSAR COM este un modul între RTE și PDUR. Acesta este responsabil pentru furnizarea unui nivel de acces la nivelul semnalului la nivelul aplicației și la un nivel de acces PDU la straturile inferioare, independent de protocol. Acesta împachetează semnalele la un PDU la transmițător și despachetează PDU-ul primit pentru a oferi un nivel de semnal acces la aplicație la receptor. La nivelul PDU, COM este responsabil pentru gruparea PDU-urilor, pornirea și oprirea grupurilor PDU.



COM grupează semnalele dintr-un grup de semnale pentru ca acestea să fie transmise simultan.

COM este responsabil pentru un gateway de nivel de semnal sau grup de semnale. Maparea unui grup  de semnale sau semnal recepționat la un semnal de transmisie sau un grup de semnale care urmează să fie gateway.

De asemenea, este responsabil pentru filtrarea semnalelor.

PduR este un modul responsabil pentru rutarea PDU-ului la modulele de interfață specifică corespunzătoare. Deasupra modulului PduR, toate PDU-urile sunt independente de protocol, iar sub PduR toate PDU-urile sunt direcționate către module specifice protocolului.


>> AUTOSAR(4) - Communication stack-ul în AUTOSAR bazat pe CAN Controller Area Network

 AUTOSAR articles (for articles written in Romanian please select your language from right part of webpage)


O seară bună!


Etichete

Afișați mai multe

Arhiva

Afișați mai multe