Folosirea unui Optocuplor din Arduino

Folosirea unui Optocuplor din Arduino

Ideea de bază când vorbim de un optocuplor este a se despărți un circuit de tensiune mai mare de un circuit cu tensiune mică şi să comanzi cu o tensiune mai mică (să opreşti sau să porneşti) o componentă , cum ar fi un motor sau un releu ce funcţionează cu o tensiune mult mai mare. Nu vreau să fac aici un curs de electronică digitală dar proiectul cu ventilatoarele m-a împins să recitesc diverse manuale din facultate demult uitate în bibliotecă. În momentul în care vrei să faci ceva practic, în orice domeniu nu doar în electronică, te loveşti de diverse probleme pe care trebuie să le înţelegi şi să le rezolvi. Ca să înţelegi problema trebuie să studiezi şi să pui la punct o rezolvare. Aşa am ajuns la rezolvarea folosind un optocuplor la problema mea. 

La ce vreau să-l folosesc

Problema sună în felul următor: un ventilator ar trebui să fie alimentat la o tensiune de 12 V pentru a funcţiona la capacitatea maximă, dacă îl alimentezi doar la 5 volţi atunci viteza de rotaţie este destul de mică. Soluţia la problemă am găsit-o pe un site (care între timp s-a închis), dar am găsit cam același conținut aici, şi o să îmi adaptez proiectul folosind schema de mai jos.

Optocuplorul CNY75

În mare funcţionează în felul următor: dacă avem o tensiune de 5 V sau un PWM cu amplitudinea de 5 V pe pinul 9 de la Arduino,  atunci optocuplorul va deschide primul tranzistor din schemă iar acesta îl va deschide la rândul lui pe tranzistorul BD137 care va alimenta ventilatorul la tensiunea de 12 V. Este exact ce căutam. Practic optocuplorul funcționează exact ca un întrerupător digital, dar cu avantajul de a avea cele doua circuite total decuplate din punct de vedere electronic.

Folosirea unui Optocuplor din Arduino

Etichete

Afișați mai multe

Arhiva

Afișați mai multe