Mini proiect (17) - Testarea unui senzor de nivel de apă cu Arduino Uno

Testarea unui senzor de nivel de apă cu Arduino Uno

Azi m-am jucat cu un senzor care poate fi utilizat în acvaponică, sisteme hidroponice sau îngrijirea automată a plantelor în aer liber. Voi explica cum să folosim un acest senzor de pentru a controla cantitatea de apă pe care o avem într-un rezervor. Același senzor poate fi folosit și pentru a detecta dacă plouă.  

Specificații  

Acest senzor se poate alimenta la 5V sau 3.3V pe pinii VCC și GND. Pinul S ne va oferi o valoare analogică între VCC și GND. Deci vom folosi pinul S ca intrare analogică care conectează Arduino, valoarea citită va fi mai mare în funcție de suprafața senzorului care este acoperită cu apă. Acest lucru se datorează faptului că apa acționează ca un conductor, având în vedere că apa pe care o folosim în depozitele noastre nu este apă pură (H2O) (apa pură nu este conductivă). Dar rareori vom folosi acest tip de senzori pentru a măsura nivelul apei într-un rezervor de apă pură.

 Se folosește ca nivel într-un rezervor  

Pentru a-l folosi ca detector de nivel într-un rezervor trebuie să instalați senzorul în interiorul rezervorului la nivelul la care dorim să controlăm nivelul apei. Senzorul trebuie poziționat astfel încât liniile paralele să fie perpendiculare pe nivelul apei senzorului. Pinul S ne va oferi o valoare mai mare pe măsură ce senzorul este scufundat.  

Se utilizează ca detector de ploaie 

 Pentru a detecta dacă plouă cu acest senzor trebuie să îl poziționați orizontal, astfel încât ploaia să cadă pe senzor, pe măsură ce picăturile de ploaie cad pe pelicula senzorului de apă de la suprafață se va forma prin creșterea valorii pinului S, așa putem deduceți dacă plouă.

 

Documentatie proiect:


Componente:

 

Schema electronica/sistem:

 Am conectat senzorul la Arduino Uno cum se vede mai jos, + la 5V, - la GND și S la pinul analog A0.

Testarea unui senzor de nivel de apă cu Arduino Uno

Mai jos am introdus senzorul într-un păhărel de apă curată , și au rezultat citirile de mai jos din portul serial.

Testarea unui senzor de nivel de apă cu Arduino Uno

  

Din experimentele mele acest senzor returneaza 32-34 dacă este introdus complet în apă curată. Iar dacă îl introduc doar 2-3 mm arată 16-17. Dacă scufund senzorul jumătate în apă atunci îmi returnează 29-30. Pentru cazul în care senzorul este uscat el returneaza 6-7.

 Pentru cazul în care dorim să măsurăm cantitatea de apă dintr-un rezervor de apă avem nevoie de un alt mic recipient de apă ( de 4.5 cm înălțime și 3 cm diametru) , care să comunice printr-o țeavă subțire cu rezervorul principal, și prin analogie să se măsoare cât lichid conține rezervorul principal.

Cod de test:

const int analogInPin = A0; 
 
int sensorValue = 0;
 
void setup() {
 Serial.begin(9600); 
}
 
void loop() {
 sensorValue = analogRead(analogInPin); 
 
 Serial.print("Sensor = " ); 
 Serial.print(sensorValue*100/1024); 
 Serial.println("%");
 Serial.print("Sensor raw value = " ); 
 Serial.print(sensorValue); 
 Serial.println("");
 
 delay(500); 
}

Pentru întrebari și/sau consultanță tehnică vă stau la dispozitie pe blog sau pe email simedruflorin@automatic-house.ro. O seară/zi plăcută tuturor !

Etichete

Afișați mai multe

Arhiva

Afișați mai multe