AUTOSAR(6) - Communication Services In AUTOSAR – CAN Network Management (CANNM)

Communication Services In AUTOSAR – CAN Network Management (CANNM)

În acest articol vom discuta despre interfața NM (Network Management) și modulul NM specific pentru magistrala CAN, care fac parte din stratul de Servicii al arhitecturii Software Layered AUTOSAR.

Interfața de gestionare a rețelei:


Interfața de administrare a rețelei este un modul între modulul ComM și modulul NM (specific pentru un anumit tip de bus - CAN, LIN, FlexRay, Ethernet). În acest articol vom lua în considerare CANNM ca  parte a NM.
Interfața NM are două funcționalități:

  • Funcționalitatea de bază - este să acționeze ca un modul de adaptare între modulul NM  și modulul ComM. Interfețele pentru comunicații între interfața NM și modulul ComM sunt independente de bus.





  • Coordonator NM - utilizat de ECU-ul gateway-ului pentru a opri sincronizarea bus-urilor de comunicații. Utilizează un algoritm de coordonare NM pentru a opri busu-urile de comunicare la care este conectat un ECU. Un ECU care utilizează funcționalitatea NM este denumit Coordonator NM.


Oprirea trebuie să fie coordonată în rețeaua care este trează (comunicatie activă) și nu în modul "Bus-Sleep". Rețeaua care se află în modul "Bus-Sleep" este monitorizată. Atâta timp cât o magistrală din clusterul de coordonare (NM Cluster - Set de noduri NM coordonate cu utilizarea algoritmului NM) este trează,atunci coordonatorul NM trebuie să mențină în continuare rețeaua trează (comunicatie activă).

Când algoritmul de coordonare este pornit, se lansează un temporizator de întârziere de oprire pentru canalele actuale active în rețeaua de coordonare. Când expiră temporizatorul de oprire a închiderii, NM ar trebui să elibereze rețeaua NM. Când toate rețelele au fost lansate și toate rețelele sunt în modul "bus-sleep", închiderea coordonată a fost finalizată.

CAN Network Management CANNM:


CANNM are rolul de a coordona tranziția între modul normal de funcționare și modul "bus-sleep" al rețelei. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a detecta toate nodurile prezente sau pentru a detecta dacă toate nodurile sunt gata să treaca in modul "sleep" în rețea.

CANNM pentru fiecare ECU trebuie să efectueze activități autosuficiente în funcție de PDU-urile de management al rețelei, care sunt recepționate sau transmise în cadrul sistemului de comunicații.

Algoritmul CANNM se bazează pe PDU-uri periodice de administrare a rețelei, care sunt recepționate de toate nodurile din cluster prin transmisie . Recepția PDU-urilor de gestionare a rețelei indică faptul că nodurile de trimitere doresc să țină clusterul de gestionare a rețelei trezite. Dacă un nod este gata să meargă în modul Bus-Sleep, acesta nu mai trimite PDU-uri de administrare a rețelei, dar atâta timp cât sunt primite PDU-uri de gestionare a rețelei de la alte noduri, acesta amână trecerea la modul Bus-Sleep. În cele din urmă, dacă scade un cronometru dedicat deoarece nu mai sunt primite PDU-uri de gestionare a rețelei, fiecare nod inițiază trecerea la modul Bus-Sleep.

Dacă un nod din clusterul de gestionare a rețelei necesită o comunicație prin magistrală, acesta poate să trezească clusterul de gestionare a rețelei din modul Bus-Sleep prin transmiterea PDU-urilor de administrare a rețelei.



Conceptul CANNM

CANNM se bazează pe nodul de rețea din clusterul NM ar trebui să transmită periodic mesaje NM până când are nevoie de acces la magistrala, altfel nu ar trebui să transmită niciun PDU NM.
Dacă este lansată comunicarea prin magistrala într-un cluster CanNm și nu există PDU-uri de administrare a rețelei pe magistrală pentru o perioadă de timp configurabilă determinată de CANNM_TIMEOUT_TIME + CANNM_WAIT_BUS_SLEEP_TIME (ambii parametri de configurare), se va efectua trecerea în modul Bus-Sleep.

Stările diferite pentru CANNM

REPEAT MESSAGE: Fiecare ECU transmite propriul mesaj NM ciclic până la expirarea timerulului configurabil.

READY SLEEP: ECU este gata de "Sleep", nu este transmisă niciun mesaj NM, timerul este repornit când este recepționat un mesaj NM.

NORMAL OPERATION: Transmisia mesajelor NM și repornirea timer-ului la expedierea și recepția mesajelor.

PREPEARE BUS SLEEP MODE: Dacă expiră timer-ul și nu a fost transmis sau primit niciun mesaj NM.

BUS SLEEP MODE: Dacă un timer ajunge la limită, atunci rețeaua trece la modul Bus-Sleep, în care nu se poate comunica  pe magistrala.

>> AUTOSAR (7) - CryptoStack basics 

 

 AUTOSAR articles (for articles written in Romanian please select your language from right part of webpage)

Weekend plăcut tuturor!