Mini proiect (42) - Configurarea OpenMQTTGateway-WeatherStation pentru ESP8266MOD cu SI7021/SHT21/HTU21 (plus carcasă)

Configurarea OpenMQTTGateway-WeatherStation pentru ESP8266MOD cu SI7021/SHT21/HTU21 (plus carcasă)

Pornind de la promisiunea din articolul trecut (vezi todo), azi am conceput și o carcasă pentru OpenMQTTGateway-WeatherStation, și i-am conectat un alt senzor de temperatură și umiditate, care se zice că ar fi unul dintre cel mai precis de pe piață. Surprinzător acest senzor SI7021/SHT21/HTU21 nu mi-a dat nici o bătaie de cap, practic a fost plug and play din prima. Am realizat setările prezentate mai jos și în 5 minute aveam datele disponibile in HA.

Nu pot să spun același lucru despre Fusion360, eu fiind obișnuit cu Tinkercad mi-a dat ceva de furcă până m-am prins cum merge. Cu acest program de CAD am realizat carcasa și capacul senzorului.

Recomand seria de tutoriale de pe youtube de la MariusCAD, care m-au ajutat să înteleg și să învăț mai ușor Fusion360.

Treabă bună!

 Componente:


Schema electronica/sistem:

 


Activarea #define ZsensorHTU21 în  OpenMQTTGateway-WeatherStation este destul de simplă, doar se decomentează define-ul pentru HTU21, iar acesta va activa implementarea corespunzătoare:


Pentru a putea citi umiditatea  și temperatura am avut nevoie de biblioteca de la Sparkfun HTU21D, care am activat-o din fișierul platform.ini adăugând calea si versiunea bibliotecii (vezi mai jos):

Configurarea și conectarea senzorului HTU21 pentru ESP8266:


După compilare si flashuirea plăcii ESP8266MOD se primesc informatii de debug de la OpenMQTTGateway-WeatherStation  pe serial vizibile in Terminal:

 În MQTT explorer se pot observa semnalele pentru temperatură și umiditate:


Afișarea datelor în Home Assistant l-am făcut la fel ca în articolul trecut .. nu mai are rost să mai reiau procedura aici :

Carcasa pentru OpenMQTTGateway-WeatherStation am realizat-o în Fusion360. Acesta este primul obiect conceput 100% cu Fusion360. :

 Stl-ul este disponibil pe thingiverse.

Rezultat final:

L-am montat în balcon, și se vede în graficul de mai jos diferența de temperatură dintre interior și exterior (24 C vs 17 C):

Documentatie proiect:

Afiliere eMag: 

Linkurile de la secțiunea "Componente" conțin adresa mea de afiliere la eMag.ro, iar dacă cumperi folosind aceste linkuri vei susține blogul meu. Mulțumesc! 

eMag Genius:
Hai și tu în Genius! Abonează-te la Genius 12 luni și primești beneficii premium și 20 lei card cadou eMAG. Profită acum! eMag Genius

 
Mulțumesc pentru atenție!

 Pentru întrebari și/sau consultanță tehnică vă stau la dispozitie pe blog sau pe email simedruflorin@automatic-house.ro sau mai jos în secțiunea de comentarii. 

O zi și seară plăcută tuturor !