Mini proiect (46) - Măsurarea distanței folosind un senzor micro LIDAR VL53L0/1XV2

Măsurarea distanței folosind un senzor micro LIDAR VL53L0/1XV2 

Azi am avut plăcerea să mă joc cu o plăcuță micro LIDAR VL53L0/1XV2, iar rezultatul măsurătorilor l-am trimis și pe bluetooth (just for fun).

Acestă plăcuță conține senzorul de rază laser VL53L0X de la ST, care măsoară distanța până la un obiect țintă aflat la o distanță de până la 2 m. 

VL53L0X de la ST

VL53L0X folosește măsurători ale timpului de zbor "time-of-flight" ale impulsurilor infraroșii (920 nm) pentru măsurare, permițându-i să ofere rezultate precise, independent de culoarea și suprafața țintei.  

VL53L0X

 

Măsurătorile distanței pot fi citite printr-o interfață digitală I²C. Placa are un regulator liniar de 2,8 V și schimbătoare de nivel "level-shifter" integrate care îi permit să funcționeze într-un interval de tensiune de intrare de la 2,6 V la 5,5 V.

 Mai multe informații palpitante despre acest senzor se pot găsi pe website-ul pololu.

Componente

Schema electronica/sistem


LIDAR VL53L0/1XV2

Cod de test

Rezultat

 Conectarea dintre ESP32 si micro LIDAR VL53L0/1XV2  

  • VIN -> 5 V ESP32
  • GND -> GND ESP32
  • SCL -> D22 ESP32
  • SDA -> D21 ESP32

micro LIDAR VL53L0/1XV2

Pentru testare am folosit o riglă din China și mâna stângă :). Se poate observa în poză distanța măsurată este de aproximativ 10 cm. Din ce am observat senzorul adaugă cam 40 mm la distanța măsurată. Probabil e o eroare internă de măsurare sau nu se face corect calibrarea. Sper să nu se amplifice pentru distanțe mai mari. Senzorul trimite valoare 8150 mm dacă nu vede nici un obiect în față pe o distanță de 2 m.

micro LIDAR VL53L0/1XV2

Mai jos se observă datele primite de la senzor afișate de aplicația Serial Bluetooth terminal. Am implementat și afișare unui warning dacă distanța scade sub 100mm.

datele primite de la senzor afișate de aplicația Serial Bluetooth terminal.

Sunt curios dacă aș conecta un array 4x4 de senzori și as afișa distanțele într-o matrice. Cred ca ar ieși un proiect interesant.

Documentație proiect

 Afiliere eMag

 Linkurile de la secțiunea "Componente" conțin adresa mea de afiliere la eMag.ro, iar dacă cumperi folosind aceste linkuri vei susține blogul meu. Mulțumesc! 

eMag Genius:
Hai și tu în Genius! Abonează-te la Genius 12 luni și primești beneficii premium și 20 lei card cadou eMAG. Profită acum! eMag Genius

Mulțumesc pentru atenție!

Pentru întrebari și/sau consultanță tehnică vă stau la dispozitie pe blog mai jos în secțiunea de comentarii sau pe email simedruflorin@automatic-house.ro. O zi plăcută tuturor ! 


Back to top of page


Etichete

Afișați mai multe

Arhiva

Afișați mai multe