Montarea sursei de 12 Volți și a controllerului
Acest proiect a început anul trecut din dorința de a creea un CNC laser cutter/engraver. Anul trecut m-am documentat și mi-am cumpărat componentele, le-am printat și am montat cadrul. În acest articol o sa prezint montarea sursei de alimentare de 12 volți și a controllerului.
Montarea sursei mi-a dat cel mai mult de furcă până acum , se pare ca unul din suruburile de fixare din spate atingea PCB-ul sursei și cred că facea și un scurt circuit, iar din aceasta cauza controllerul era alimentat cu o tensiune mai mare, si implicit daca-l conectam la USB-ul laptopului îmi omora la propriu alimentarea laptopului. Cred ca m-am chinuit cu problema asta vreo 3 săptămâni , pentru că nu știam de unde îmi vine problema. Până la urmă mi-am dat seama și nu am pus acel șurub buclucaș .
Documentatie proiect:
- Wiki RAMPS_1.4
- Wiring RAMPS-14
- Funcționarea motoarelor pas cu pas
- Stepper motors
- Stepper driver
- Stepper motors tutorial
Componente
Această carcasă pentru controller am conceput-o în prima fază pentru placa Makeboard pro, dar din cauza problemei descrise mai sus a trebuit să trec la conceptul bazat pe placa RAMPS 1.4. Placa Makeboard pro ar fi fost mai bună pentru că puteam face alimentarea doar cu o singură mufă, și în plus suporta tensiuni de intrare până la 24 V.
Vedere de ansamblu asupra montajului carcaselor și între ele sursa de alimentare 12V. Surse de alimentare comutație se găsesc și pe emag ( vezi link emag). Eu am folosit o sursă în comutație de 12V (3 ieșiri) de 30A .
În poza de mai jos se vede conectorul de alimentare de la rețeaua de curent alternativ (AC) , și cablul de alimentare. La conectarea cablurilor de AC la sursa e nevoie de o deosebita atenție pentru a izola foarte bine aceste cabluri pentru a înlătura orice posibilitate de electrocutare.
În poza de mai jos se vede conectorul de alimentare de la rețeaua de curent alternativ (AC) , și cablul de alimentare. La conectarea cablurilor de AC la sursa e nevoie de o deosebita atenție pentru a izola foarte bine aceste cabluri pentru a înlătura orice posibilitate de electrocutare.
Atenție !! Tensiunea de 220 V AC este letală.
Carcasa adaptoare pentru sursa de alimentare am conceput-o in Tinkercad si este disponibila aici, iar modelul pentru carcasa controlerului o gasiti aici , și ușița aici. Tuturor modelelor pentru 3D printer le-am făcut câteva adaptări din cauza faptului că după ce le-am printat a trebui să le ajustez sa se potrivească sau am constatat că pereții sunt un pic prea subțiri (dar am corectat problema în model ).
Schema electronica/sistem
Poza de mai jos am copiat-o de pe net, dar practic pentru proiectul meu am conectat doar driverele pentru motoarele pas cu pas și endStopper-ele .
În poza de mai jos am vrut sa evidențiez montarea driverelor și a modului LCD , care este montat pe ușița carcasei controllerului.
Din păcate am o eroare de design și ușița nu stă închisă :(. O să mă gândesc la o nouă abordare ...
La montarea driverelor e foarte importantă conectarea celor 3 jumpere. Un alt pont ar fi să rețineți că driverele A4988 pentru Steppere din imaginea mai jos au un potențiometru în stânga (acest mic șurub phillips), asigurați-vă că este acest potențiometru este orientat în direcția opusa conectorului de alimentare (CONECTORUL VERDE).
Software
Pentru software embedded am folosi de fapt frameworkul Marlin versiunea 2, în care a făcut câteva adaptări pentru a putea folosi LCD-ul și un pin de control pentru laser. Practic am configurat PIN-ul 44 de pe RAMPS pentru ieșirea de control a ventilarorului, și care are tensiunea de 5V, si este foarte asemănător unui PWM.
Fisierul Configuration.h din frameworkul Marlin:
Fisierul Configuration_adv.h din frameworkul Marlin:
Modificarile din fisierul pins_RAMPS.h sunt doar definirea pin-ului 44 care este utilizat pentru controlul laserului:
github.com - pins_RAMPS.h
În următrorul articol o să descriu instalarea axelor XYZ.
#ifndef RAMPS_D44_PIN
#define RAMPS_D44_PIN 44
#endif
#ifndef FAN_PIN
#if EITHER(IS_RAMPS_EFB, IS_RAMPS_EFF) // Hotend, Fan, Bed or Hotend, Fan, Fan
#define FAN_PIN RAMPS_D44_PIN
#elif EITHER(IS_RAMPS_EEF, IS_RAMPS_SF) // Hotend, Hotend, Fan or Spindle, Fan
#define FAN_PIN RAMPS_D8_PIN
#elif ENABLED(IS_RAMPS_EEB) // Hotend, Hotend, Bed
#define FAN_PIN 4 // IO pin. Buffer needed
#else // Non-specific are "EFB" (i.e., "EFBF" or "EFBE")
#define FAN_PIN RAMPS_D44_PIN
#endif
#endif
Pentru întrebari vă stau la dispozitie pe blog sau pe email simedruflorin@automatic-house.ro
O seară bună tuturor!
O seară bună tuturor!