Mini proiect (34) - Client ESP32 MQTT pentru Home assistant Mosquitto broker

Client ESP32 MQTT pentru Home assistant Mosquitto broker

În ultimele 3 zile m-am jucat cu applicația open source  Home Assistant cu care am încercat să public niște informații către un MQTT broker. Am instalat această aplicație pe o placă tinkerboard(mai veche), urmând procedura pas cu pas din tutorialul de instalare și configurarea home assistant.  Zis și făcut...
Zbang ... merge brici ;)
 
 
 
Din câte am citit Home Assistant este cea mai des folosită aplicație pentru automatizări casnice de hobby, dar și profesionale. Se pot face niște automatizări foarte faine doar din câteva clickuri și configurări. Home assistant a fost portat pe mai toate tipurile de hardware de pe piață și comunitatea a integrat foarte multe tipuri de senzori, sisteme de monitorizare și control și aplicații. 

După ce am terminat de configurat Home assistant am instalat  Mosquitto broker add-on din meniul de configurare -> Add-ons.


Am cautat MQTT broker și l-am instalat .


Mosquitto broker l-am pornit folosind butonul start din panelul de configurarea al add-on-ului:

 După pornire arată așa:


Pentru a asculta diverse informatii primite de broker se poate folosi sectiunea Configuration/Devices & services /Mosquitto broker / Configure



Iar in text boxul 'Listen to a topic' se poate scrie topicul pe care urmează să-l asculte, și pentru a începe ascultarea se dă click pe Start Listening. Va să zic acum mă ascultă ...

 MQTT este un protocol de rețea, de Publish–subscribe, care transportă mesaje între dispozitive. Protocolul rulează de obicei prin TCP/IP, cu toate acestea, orice protocol de rețea (Wifi) care oferă conexiuni ordonate, fără pierderi, bidirecționale poate suporta MQTT. Este conceput pentru conexiuni cu locații la distanță unde există constrângeri de resurse sau lățimea de bandă a rețelei este limitată. Protocolul este un standard OASIS deschis și o recomandare ISO (ISO/IEC 20922).

Componente:

Client ESP32 MQTT pentru Home assistant Mosquitto broker
 Am folosit un proiect mai vechi în care citesc temperatura, presiunea și umiditatea de la un senzor BMP280, și căruia i-am adaptat software-ul astfel încât să poată publica informații pe MQTT.
 
În aplicația de pe ESP32 am folosit pachetul de biblioteca PubSubClient adaptat pentru ESP32. Mai jos în source code se poate observa in functia de Setup conectarea la MQTT broker, iar apoi in funcția PrintValues am publicat cele trei topicuri temperatura, presiunea și umiditatea.
 

Cod de test:

Documentatie proiect:

Pentru întrebari și/sau consultanță tehnică vă stau la dispozitie pe blog sau pe email simedruflorin@automatic-house.ro. O zi plăcută tuturor !

Etichete

Afișați mai multe

Arhiva

Afișați mai multe