Router CNC (4) - Teste de "probing" folosind un "touch plate" și un vinyl cutter

Teste de "probing" folosind un "touch plate" și un vinyl cutter

Probing-ul este o tehnică folosită pentru a determina poziția exactă a unei piese de lucru sau a unei unelte de prelucrare pe o masă de lucru CNC. Există mai multe modalități de a realiza probing-ul pe o masă CNC, iar modul exact de realizare poate varia în funcție de hardware-ul și software-ul folosite.

În cazul în care se folosește un CNC shield cu Arduino Uno (cum folosesc și eu), 

CNC shield cu Arduino Uno

iar câteva dintre modalitățile de a realiza probing-ul sunt următoarele:

  • prin utilizarea unui senzor de proximitate 
  • utilizarea unui senzor de forță 
  • utilizarea unui "touch plate". 

Senzorul de proximitate sau de forță poate fi atașat la brațul uneltelor de prelucrare și poate detecta proximitatea sau atingerea pieselor de lucru sau a suprafeței de lucru. După ce senzorul detectează proximitatea sau atingerea, va trimite un semnal către Arduino, care poate fi utilizat pentru a determina poziția exactă a uneltelor de prelucrare. Senzorul touch plate detectează atingere, practic se formează un circuit închis în momentul în care se atinge vârful lamei de tăiere (în cazul acesta) și placa din cupru.Touch plate-ul acesta l-am confecționată eu dintr-un PCB nefolosit.

Utilizare unui Touch Plate 

Un Touch Plate este o placă metalică, ca în poza de mai jos, care poate fi montată pe masa de lucru a unei mașini CNC și care va fi utilizată pentru a determina poziția exactă a unei unelte de prelucrare sau a unei piese de lucru. Touch Plate-ul se va conecta la un pin analogic de intrare de la Arduino, cum ar fi pinul A5, și care mai departe va trimite semnale către Arduino atunci când este atins de o unealtă de prelucrare sau de o piesă de lucru.

 

Touch Plate-ul se va conecta la un pin analogic de intrare de la Arduino
 

Touch Plate-ul pentru a realiza probing-ul se poate utiliza și în aplicația GRBL Plotter. GRBL plotter este un software de control al mașinilor CNC care poate fi utilizat pentru a interpreta și a transmite comenzi către o placă de control CNC, cum ar fi un CNC shield cu Arduino Uno. Touch Plate-ul se va conectat la placa de control CNC (la pinul analogic A5) și va trimite semnale către software-ul GRBL atunci când este atins de o unealtă de prelucrare sau de o piesă de lucru.

Touch Plate-ul se va conectat la placa de control CNC (la pinul analogic A5)

 

În limbaj G-Code, există mai multe comenzi care pot fi utilizate pentru a realiza probing-ul pe o masă CNC. Aceste comenzi sunt destinate să controleze uneltele de prelucrare și să permită citirea poziției exacte a acestora.

Iată câteva exemple de comenzi G-Code care pot fi utilizate pentru a realiza probing-ul:

  1. G38.2 - Această comandă G-Code poate fi utilizată pentru a mișca uneltele de prelucrare într-o direcție specificată până când se atinge o anumită distanță sau se activează un senzor de proximitate.

  2. G92 - Această comandă G-Code poate fi utilizată pentru a seta poziția actuală a uneltelor de prelucrare ca poziție de referință. Astfel, poți utiliza G92 pentru a stabili poziția exactă a uneltelor de prelucrare după ce au fost mișcate într-o direcție specificată cu G38.2.

  3. G31 - Această comandă G-Code poate fi utilizată pentru a citii poziția actuală a uneltelor de prelucrare în raport cu poziția de referință stabilită cu G92. Astfel, poți utiliza G31 pentru a determina poziția exactă a uneltelor de prelucrare după ce au fost mișcate într-o direcție specificată cu G38.2 și au fost setate ca poziție de referință cu G92.

 Pentru a realiza probing-ul, trebuie să urmezi următorii pași:

  1. Asigură-te că ai instalat CNC shield-ul  versiunea 1.1h pe placa de dezvoltare Arduino Uno și că ai conectat Touch Plate-ul la shield.

  2. Porniți mașina CNC și urmați pașii programului pentru a realiza probing-ul. Acest lucru poate include mișcarea uneltelor de prelucrare în jurul pieselor de lucru sau a suprafeței de lucru și citirea semnalelor de la senzor pentru a determina poziția exactă.

    3. Rulează comenzile G-Code (vezi codul de test de mai jos) pentru a determina poziția uneltelor de prelucrare sau pur și simplu se poate folosi probing-ul din GRBL plotter (vezi mai jos).

 probingul din GRBL plotter

Componente

Schema electronica/sistem

 

Poze cu CNC-ul după ce am aranjat un pic cablurile ...



Cod de test


G38.2 Z-15 F30 ; G38.2 Call probe » Z-15 how far to search » F30 Feed rate 
G91 Z5 F200  ; G91 Incremental » Z5 up to safe » F200 Feed rate 
G92 Z6.1; G92 Set to zero » Z6.1 Plate thickness 1.1 mm and 5 mm safe  
G90 Z0; G90 Absolute » Z0 

Rezultat CNC probing

Rezultat tăiere hârtie

Documentație proiect

Afiliere eMag

 Linkurile de la secțiunea "Componente" conțin adresa mea de afiliere la eMag.ro, iar dacă cumperi folosind aceste linkuri vei susține blogul meu. Mulțumesc! 

eMag Genius:
Hai și tu în Genius! Abonează-te la Genius 12 luni și primești beneficii premium și 20 lei card cadou eMAG. Profită acum! eMag Genius

Mulțumesc pentru atenție!

Pentru întrebări și/sau consultanță tehnică vă stau la dispoziție pe blog mai jos în secțiunea de comentarii sau pe email simedruflorin@automatic-house.ro. O zi și seară plăcută tuturor ! 

Seria de articole CNC

 Back to top of page

Etichete

Afișați mai multe

Arhiva

Afișați mai multe